Ukusni receptii
Dragi moji, evo me opet. Danas ću vam napisati nekoliko recepata iz francuske kuhinje iz knjige koju sam pomenula u prethodnom postu. Knjiga se zove Francuskinje se ne goje, autor je Mirej Đulijano. Knjiga je vrlo poučna za sve one koje žele da smršaju, ili pak održe svoju liniju bez izgladnjivanja i šatro modernih dijeta. Ne! Ovde nema pomena dijeta i gluposti. Već se govori kako se može uživati u poslasticama ako samo redukujemo ishranu i unosimo ono što je bitno i važno za naš organizam.
Endivije sa šunkom bez bešamel sosa
Sastojci:
4 belgijske endivije
so
4 režnja malo slane barene šunke
2 šoljice sosa od paradajza
60g švajcarskog sira, iseckanog na kockice
60g parmezana
1 kašika putera
Priprema:
Oprati endivije, iseći krajeve, i kuvati u slabo posoljenoj vodi dok malo ne omekšaju. Ocediti.
Zagrejati rernu na 190C. Obaviti režanj šunke oko svake endivije. Staviti u pleh. Sipati paradajz sos preko endivija. Posuti sirom po vrhu, a zatim i komadiće putera. Staviti u rernu i peći 20min. Za kraj podići rešetku sa plehom bliže grejaču 1min da bi se uhvatila fina smedja kora. Služiti toplo uz domaći hleb i zelenu salatu.
* možete koristiti špargle za pripremu ovog jela u proleće kad im je sezona, trebaće vam oko 5 stabljika špargli na jedan režanj šunke
Plutajuće ostrvo sa dozom kakao praha
Sastojci:
2 1/2 šolje punomasnog mleka
2/3 šoljice plus 1 kašika šećera
1 kašičica čistog ekstrakta vanile
4 jajeta
1/4 kašičice soli
kakao prah za posipanje
Priprema:
Prokuvati mleko u velikoj šerpi sa debelim dnom. Dodati 1/3 šoljice šećera i vanilu. Poklopiti i skloniti sa vatre. Odvojiti belanca od žumanaca i staviti ih u posudu za mućenje. U drugoj posudi ulupati belanca sa solju dok se ne napravi pena i onda postepeno ulupati 1 kašiku šećera. Ulupati sneg od belanaca. Vratiti šerpu sa mlekom na vatru i prokuvati. Smanjiti temperaturu. Supenom kašikom zahvatati belanca i spuštati u mleko. Kuvati na umerenoj vatri 2min i pažljivo okrenuti da bi se i druga strana kuvala još 2min. Izvaditi i osušiti suvom krpom. Ostaviti da se ohladi, pokriti i na tanjiru staviti u frižider da stoji do služenja. U posudu sa žumancima postepeno ulupati preostalu 1/3 šoljice šećera i nastaviti sa mešanjem još 2-3 minuta sve dok smesa ne dobije bledožutu boju i ne postane glatka. Postepeno dodavati vruće mleko u tankom mlazu da bi se žumanca polako ugrejala i da se ne bi zgrudvala. Ohladiti krem u činiji za služenje. Kada je spremno za služenje, staviti barene kugle od belanaca preko krema. Svakom gostu poslužiti kakao prah da pospe preko žumanaca.
* može se dodati kašika ruma u krem i belanca posuti karamelom, a može se narendati i malo crne čokolade
Francuski kroasani
Sastojci:
šoljica mleka plus dve kašike za posipanje preko kroasana
2 kašičice aktivnog suvog kvasca
2 1/4 šoljice plus 3 kašike prosejanog običnog brašna (izmeriti i držati u različitim posudama)
2 kašike šećera
1 kašičica soli
12 kašika slatkog (nesoljenog) putera
Za preliv:
žumance pomešano sa kašikom mleka
Priprema:
Petak veče (prvi dan)
Zagrejati šoljicu mleka dok ne postane mlako. Rastvoriti kvasac u 1/4 šoljice mlakog mleka. Dodati 2 kašike brašna (od 2 1/4 šoljice) i mešati dok grumuljice ne nestanu. Prekriti celofanom i ostaviti na sobnoj temperaturi da duplo naraste (otprilike 20min). Pomešati šećer i so u 2 1/8 šoljice brašna. Ugrejati preostao mleko. Prebaciti naraslo testo u činiju električnog miksera koji ima žice za testo, dodati mlako mleko, početi mućenje mikserom na najvećoj brzini, polako dodavati šećer, so i brašno, malo po malo, smanjujući brzinu miksera na srednju i mutiti sve dok testo ne postane mekano i lepljivo. Prekriti činiju celofanom i ostaviti u frižideru preko noći.
Subota ujutro (drugi dan)
Puter zagrejati do sobne temperature i, gnječeći dlanom, sjediniti sa preostale 3 kašike brašna dok ne postane glatko. Napraviti oblik kvadrata. Posuti brašnom radnu površinu (mermerna ploča je idealna), oblikovati hladno testo u pravougaonik dimenzija 15x40cm i preko njega na 2/3 staviti kvadrat od putera, ostavljajući ivicu od 1,5cm sa strane i na vrhu. Presaviti testo tri puta poput pisma. Okrenuti testo suprotno smeru kazaljke na satu (izgledaće kao sveska sa presavijenim delom koji se otvara zdesna), a zatim opet premesiti testo i napraviti pravougaonik dimenzija 15x40cm i presaviti kao ranije. Prebaciti testo u pleh za pečenje, prekriti celofanom i ostaviti u frižideru 6 sati.
Subota popodne (drugi dan)
Premesiti testo još dva puta, prekriti i ostaviti u frižideru preko noći.
Nedelja ujutro (treći dan)
Oko 1 1/2 sat pre pečenja, izvaditi testo iz frižidera i posuti brašno po radnoj površini. Premesiti testo u krug prečnika 40cm što je brže moguće. Pomoću noža, iseći testo na četvrtine a zatim svaku četvrtinu na 3 trougla. Obema rukama uvijati od osnove svakog trougla prema vrhu. Ne uvijati krajeve u oblik kroasana. Prebaciti kroasane na pleh za pečenje i posuti 2 kašike mleka preko. Ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi oko 45min, ili dok kroasani ne narastu dvostruko. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Premazati kroasane prelivom i peći 15-20min. Ako kroasani prebrzo postanu reš, prekriti ih kuhinjskom folijom i nastaviti sa pečenjem. Ostaviti da se ohlade 20min pre služenja.
Endivije sa šunkom bez bešamel sosa
Sastojci:
4 belgijske endivije
so
4 režnja malo slane barene šunke
2 šoljice sosa od paradajza
60g švajcarskog sira, iseckanog na kockice
60g parmezana
1 kašika putera
Priprema:
Oprati endivije, iseći krajeve, i kuvati u slabo posoljenoj vodi dok malo ne omekšaju. Ocediti.
Zagrejati rernu na 190C. Obaviti režanj šunke oko svake endivije. Staviti u pleh. Sipati paradajz sos preko endivija. Posuti sirom po vrhu, a zatim i komadiće putera. Staviti u rernu i peći 20min. Za kraj podići rešetku sa plehom bliže grejaču 1min da bi se uhvatila fina smedja kora. Služiti toplo uz domaći hleb i zelenu salatu.
* možete koristiti špargle za pripremu ovog jela u proleće kad im je sezona, trebaće vam oko 5 stabljika špargli na jedan režanj šunke
Plutajuće ostrvo sa dozom kakao praha
Sastojci:
2 1/2 šolje punomasnog mleka
2/3 šoljice plus 1 kašika šećera
1 kašičica čistog ekstrakta vanile
4 jajeta
1/4 kašičice soli
kakao prah za posipanje
Priprema:
Prokuvati mleko u velikoj šerpi sa debelim dnom. Dodati 1/3 šoljice šećera i vanilu. Poklopiti i skloniti sa vatre. Odvojiti belanca od žumanaca i staviti ih u posudu za mućenje. U drugoj posudi ulupati belanca sa solju dok se ne napravi pena i onda postepeno ulupati 1 kašiku šećera. Ulupati sneg od belanaca. Vratiti šerpu sa mlekom na vatru i prokuvati. Smanjiti temperaturu. Supenom kašikom zahvatati belanca i spuštati u mleko. Kuvati na umerenoj vatri 2min i pažljivo okrenuti da bi se i druga strana kuvala još 2min. Izvaditi i osušiti suvom krpom. Ostaviti da se ohladi, pokriti i na tanjiru staviti u frižider da stoji do služenja. U posudu sa žumancima postepeno ulupati preostalu 1/3 šoljice šećera i nastaviti sa mešanjem još 2-3 minuta sve dok smesa ne dobije bledožutu boju i ne postane glatka. Postepeno dodavati vruće mleko u tankom mlazu da bi se žumanca polako ugrejala i da se ne bi zgrudvala. Ohladiti krem u činiji za služenje. Kada je spremno za služenje, staviti barene kugle od belanaca preko krema. Svakom gostu poslužiti kakao prah da pospe preko žumanaca.
* može se dodati kašika ruma u krem i belanca posuti karamelom, a može se narendati i malo crne čokolade
Francuski kroasani
Sastojci:
šoljica mleka plus dve kašike za posipanje preko kroasana
2 kašičice aktivnog suvog kvasca
2 1/4 šoljice plus 3 kašike prosejanog običnog brašna (izmeriti i držati u različitim posudama)
2 kašike šećera
1 kašičica soli
12 kašika slatkog (nesoljenog) putera
Za preliv:
žumance pomešano sa kašikom mleka
Priprema:
Petak veče (prvi dan)
Zagrejati šoljicu mleka dok ne postane mlako. Rastvoriti kvasac u 1/4 šoljice mlakog mleka. Dodati 2 kašike brašna (od 2 1/4 šoljice) i mešati dok grumuljice ne nestanu. Prekriti celofanom i ostaviti na sobnoj temperaturi da duplo naraste (otprilike 20min). Pomešati šećer i so u 2 1/8 šoljice brašna. Ugrejati preostao mleko. Prebaciti naraslo testo u činiju električnog miksera koji ima žice za testo, dodati mlako mleko, početi mućenje mikserom na najvećoj brzini, polako dodavati šećer, so i brašno, malo po malo, smanjujući brzinu miksera na srednju i mutiti sve dok testo ne postane mekano i lepljivo. Prekriti činiju celofanom i ostaviti u frižideru preko noći.
Subota ujutro (drugi dan)
Puter zagrejati do sobne temperature i, gnječeći dlanom, sjediniti sa preostale 3 kašike brašna dok ne postane glatko. Napraviti oblik kvadrata. Posuti brašnom radnu površinu (mermerna ploča je idealna), oblikovati hladno testo u pravougaonik dimenzija 15x40cm i preko njega na 2/3 staviti kvadrat od putera, ostavljajući ivicu od 1,5cm sa strane i na vrhu. Presaviti testo tri puta poput pisma. Okrenuti testo suprotno smeru kazaljke na satu (izgledaće kao sveska sa presavijenim delom koji se otvara zdesna), a zatim opet premesiti testo i napraviti pravougaonik dimenzija 15x40cm i presaviti kao ranije. Prebaciti testo u pleh za pečenje, prekriti celofanom i ostaviti u frižideru 6 sati.
Subota popodne (drugi dan)
Premesiti testo još dva puta, prekriti i ostaviti u frižideru preko noći.
Nedelja ujutro (treći dan)
Oko 1 1/2 sat pre pečenja, izvaditi testo iz frižidera i posuti brašno po radnoj površini. Premesiti testo u krug prečnika 40cm što je brže moguće. Pomoću noža, iseći testo na četvrtine a zatim svaku četvrtinu na 3 trougla. Obema rukama uvijati od osnove svakog trougla prema vrhu. Ne uvijati krajeve u oblik kroasana. Prebaciti kroasane na pleh za pečenje i posuti 2 kašike mleka preko. Ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi oko 45min, ili dok kroasani ne narastu dvostruko. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Premazati kroasane prelivom i peći 15-20min. Ako kroasani prebrzo postanu reš, prekriti ih kuhinjskom folijom i nastaviti sa pečenjem. Ostaviti da se ohlade 20min pre služenja.
Коментари
Постави коментар