Постови

Приказују се постови за 2018

Bečka torta

Слика
                                                             Bečka torta Biskvit: 8 žumanaca 20dkg šećera 20dkg oraha 3dkg mrvica rum 8 belanaca  Krem: 18dkg maslaca 20dkg šećera u prahu Vanil šećer 2 žumanca 6 dkg čokolade  Žumanca penasto umutite sa šećerom, mlevenim orasima, mrvicama natopljenim rumom i snegom od belanaca. Kalup namažite maslacem, pospite mrvicama, izlijte masu i pecite na temperaturi od 185 do 200 C oko 40min. Ohlađenu tortu izrežite na tri dela, namažite kremom i prelijte glazurom po želji.  Krem: Penasto izmešajte maslac, šećer, vanil šećer i postepeno dodajte žumance i rastopljenu čokoladu. Prijatno!!

Medveđe šape

Слика
                                                                                                                                                            Medveđe šape Za ovaj recept je najbolje koristiti šoljice za belu kafu 3 šoljice brašna 1/4 kesice praška za pecivo 1 šoljica šećera 2 šoljice mlevenih oraha 1 šoljica svinjske masti 1 jaje Šećer u prahu Vanil šećer Mlevene orahe izmešajte sa brašnom, šećerom i praškom za pecivo. U sredini napravite udubljenje i stavite jaje, med, razmekšalu mast, vanil šećer  pa umesite testo i ostavite da odstoji oko pola sata na hladnom mestu. Limene kalupe namažite svinjskom mašću, pospite brašnom i punite testom ali ne do vrha, utisnite lagano testo kako bi poprimilo oblik kalupa. Pecite na temperaturi od 220C oko 20min dok ne porumene. Vadite ih vruće iz kalupa i uvaljajte u šećer u prahu. Prijatno!!   

Brzi i ukusni kolači

Слика
Kolač sa višnjama 2 jaja šolja za belu kafu šećera Umutiti mikserom na najjače, pa dodati pola šolje za belu kafu mleka, pola šolje za belu kafu maslinovog ulja i 2 šolje brašna umutiti mikserom na slabije 2-3. Očišćene višnje jedna mala plastična posuda (za ovu meru pleha ide manja posuda) kad se poredjaju višnje, lagano ih vrhom noža ugurati u testo da im vrhovi vire (ovo da višnje ne bi ostale po testu već da uđu u testo) i peći na 180C dok ne porumeni. Proveriti čačkalicom da li je pečeno. Lenja pita sa jabukama 2 Jaja Šolja za belu kafu Šećera Velika Supena Kašika Prepuna Masti Sve ovo dobro umutiti Dodati 3 šolje brašna i umesiti testo ko za vanilice, podeliti na 2 dela, staviti u mali crni plehčić  prvu polovinu testa pa narendati 3 jabuke, posuti šećerom, vanil šećerom i cimetom. Drugu polovinu testa razvući oklagijom kroz najlon i staviti preko narendanih jabuka. Peći lenju pitu na 180C dok ne porumeni.  

Mirisna kafa

Слика
Mirisna kafa  Pretpostavljam da vas je jutros probudio vruć i aromatični miris sveže skuvane kafe i fina francuska muzika. Naučnici kažu da najbolje prija ova kombinacija. Ja se u potpunosti slažem sa tim.  Ali, želela bih da vas upoznam sa nekoliko zanimljivosti o kafi. Pa da počnemoo!!  Legenda kaže da je mladi pastir Kaldi iz Kafe, krajem 6. veka primetio živahnost svog stada kad god jedu bobice i lišće ove nepoznate biljke. Kada je I sam probao jednom prilikom, uverio se da je I kod njega isto dejstvo. Monasi is obližnjeg manastira su čuli to I shvatili su da pečenjem, mlevenjem I potapanjem se dobija čudesan napitak. Glasine su se brzo proširile I kafa je stigla do Meke I Medine. Kafa pripada rodu zimzelenog šiblja iz porodice Rubiacceae, ima bele cvetove, a plodovi ili bobice liče na trešnje. Naučnici smatraju da je kafa zapravo voće 😃😃 Širom sveta se svakodnevno najčešće piju 4 vrste kafe: turska, espresso, filter, instant. 1932. Brazil nije

Srneća leđa

Слика
Srneća leđa  Sastojci: - 70g maslaca - 150g šećera - 6 jaja - 100g čokolade - 40g brašna - 1/4 kesice praška za pecivo - 2 kašike mrvica - 0,5dcl ruma - 150g oraha - 2dcl slatke pavlake Priprema: Maslac, šećer i žumanca penasto umutiti. Dodajte omekšanu čokoladu, brašno, prašak za pecivo i mrvice umočene u rum. Na kraju umešajte čvrst sneg od belanaca i mlevenih oraha. Dobijenu smesu sipajte u pleh za srneća ledja premazan maslacem i posut brašnom. Pecite 45min na 185C. Ohladjen kolač prelijte čokoladnom glazurom